Verfijnen van je hulpen? ga eens bitloos!

‘’Lange teugelen zonder bit .. klinkt allemaal leuk, maar gaat niets worden.. die twee teugels is het enige wat ik heb!’’ Die gedachte hield mij altijd in mijn greep. Daarnaast stond iets in het bitloos trainen mij altijd een beetje tegen, mede door het onjuiste gebruik waarbij men claimt dat het vriendelijker is, maar ondertussen veel meer druk gebruiken. Correct gebruik of alleen een neckrope heb ik wel altijd geweldig gevonden. Zelf doe ik ook een poging om in vrijheid te trainen of met neckrope, maar bitloos nee dat liet ik wel uit mijn hoofd. Ja liet, als in de zin van verledentijd. Ik zal nooit 100 % overgaan op bitloos, maar het heeft zijn voordelen en daarom wil ik mij ervaring graag met jullie delen.

Onze eerste echte kennis making met bitloos lange teugelen was semi-gedwongen. Carlo had wat scherpe randen op zijn kiezen, waardoor ik een bit in hangen niet meer fair vond. De afspraak voor de gebitsverzorger stond gepland, maar wilde het trainen nu al oppakken. Voordeel numero 1, ideaal bij gebitsproblemen. Alleen dat is tijdelijk, want deze problemen moeten verholpen worden door een professional. Pijn in je mond is nooit fijn, of je wat in je mond heb of niet.

Echter bracht deze ‘’gedwongen’’ trainingsmethode nog meer en nieuwe inzichten. Allereerste heb je, zoals ik verwachtte, minder fijne hulpen via de teugels. De fijn gevoeligheid van je pony wordt echt blootgelegd. Dit geeft een mooie indicatie van de effectiviteit van je hulpen en maakt je bewuster van je eigen hulpen. Hiermee bedoel ik, dat ik (her)ontdekte dat er veel meer hulpen zijn dan teugels (en een zweepje). Ik wist wel dat positie bijvoorbeeld belangrijk is, maar of je die manier van communiceren ook echt gebruikt? Dat komt haarfijn boven water als je bitloos bezig bent. Dit biedt de ultieme test voor de duidelijkheid van je hulp en de mogelijkheid om die verder te finetunen. Uiteindelijk zal dit de fijngevoeligheid van je pony ten goede komen.

De voordelen nog even kort op een rijtje:

  1. Ideaal bij gebitsproblemen (tijdelijk, haal altijd een professional erbij)
  2. Bewust wording mogelijkheden van hulpen.
  3. Finetunen van hulpen

Ik vind het zeker de moeite waard om eens in de zoveel tijd bitloos te trainen, om onze hulpen te bevestigen en verder te ontwikkelen. Ik geloof nog steeds dat je met een bit kleinere en daardoor gerichtere hulpen kan geven, maar ook dat vergt veel training en een zachte hand. Vanaf nu staat bitloos trainen regelmatig op de planning.. en durf jij het ook aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.