Maandelijkse Favoriete Oefening: Slangenvolte

Van tijd tot tijd (her)ontdek ik een oefening en ben ik helemaal onder de indruk van de mogelijkheden die de oefening te bieden heeft. Vooral het combineren en variëren van een oefening vind ik erg leuk. Elke maand wil ik zo’n oefening met jullie delen, vooral de vele variaties die je kan toepassen. Op dit moment is de slangenvolte echt top favoriet. Alleen al met het aantal bogen kan je variëren!

Voordat je gaat spelen met de oefeningen is het handig om de basis van de oefening onder de knie te hebben. De slangenvolte met vier bogen is in mijn ogen de basis slangenvolte; je traint beide kant even veel en het is relatief eenvoudig om de bak in vier gelijken stukken te verdelen. Hiermee oefen je de stelling en buiging, maar het recht stellen en om stellen op de AC-lijn is minstens zo belangrijk.

Indien 4 bogen te pittig zijn kan je kiezen om over te schakelen naar 3 bogen. Hierdoor maak je grotere bogen ofwel er is minder stelling en buiging nodig. Gaan de 4 bogen juist goed, dan kan je ook proberen een slangenvolte te maken met meer bogen.

Een andere variant is een slangenvolte met in iedere boog een volte; bijvoorbeeld bij een slangenvolte met 4 bogen maak je in iedere boog een volte 10 meter. Dit is ideaal om de juiste buiging meer door te vragen, maar ook rechtstellen wordt een grotere uitdaging als je meer buiging vraagt. Daarnaast is het ideaal voor pony’s die te veel gaan mee denken en al omstellen voordat je het vraagt of wilt. Deze pony’s kan je ‘’foppen’’ door niet in elke bocht een volte te vragen, maar juist in willekeurige bogen wel en in andere weer niets te vragen. Hierdoor wordt de pony gedwongen op jouw hulpen te letten in plaats van voor de zaken uit te lopen. Uiteraard een pony die mee denkt moet beloont worden, maar dat is ook iets heel anders dan een pony die op auto-pilot loopt.

Uiteraard kan je de slangenvolte in elke gang doen die je maar wilt, al lijkt een slangenvolte in galop aan de lange teugel mij een onwijze uitdaging! Natuurlijk wel iets wat ik ooit hoop te behalen met wissels en wel, maar dat is toekomst muziek. Overgangen kan je overal in het figuur rijden, maar het voor de hand liggenst is wanneer je dit doet als je de AC-lijn kruist en je pony recht is. Halthouden op de AC-lijn en eventueel een stukje achterwaarts behoort ook tot de mogelijkheden.

Ben je na dit alles toe aan nog meer uitdaging, weet ik nog een leuke variant! Hierbij zijn wij met onze mini-equi’s in het voordeel; de kleinere stapjes zorgt ervoor dat wij net iets meer tijd hebben dan de grotere paarden. Dat is heel fijn bij de volgende oefening, want daar kan je elk stapje goed benutten. Het is namelijk een slangenvolte met 4 bogen en tussen de bogen loop je enkele passen schouder binnenwaarts waarbij je onder de AC-lijn even recht stelt en dan ombuigt voor enkele passen schouder binnenwaarts voordat je opnieuw een boog maakt.

Hopelijk ben jij nu net zo enthousiast over de mogelijkheden van de slangenvolte. Heb jij nog een leuke toevoeging of variatie op de slangenvolte laat dan gerust een berichtje achter!

Ik ga nog even dromen van de slangenvolte in galop met wissels, altijd groots denken (in kleine haalbare stapjes). Tot volgende week!

PS. Excuses voor de donkere filmpjes met mini me en Carlo, wij zijn onze GoPro gronding aan het ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.