Doelen stellen prima, maar ga niet voorruit lopen!

Sinds enige tijd sta ik op een nieuwe stal. Deze stal biedt een mooie bak, prima uitrijgelegenheid en fijne poetsplaats. Daarnaast heb ik inmiddels mijn ritme gevonden bij mijn nieuwe baan. Hierdoor begon ik weer vol goede energie aan de trainingen oppakken. Echter leek Carlo daar heel anders over te denken. Hij leek absoluut niet mee te willen denken, wat hij anders altijd vol overgave doet. In het begin gaf ik zijn dikke vacht en slechte conditie de schuld. Zij spelen een rol bij zijn energie level, maar het niet mee willen denken zat mij dwars. Het duurde enige tijd om te beseffen, wat daadwerkelijk het probleem was.

Tijdens het lange lijnen zag ik perfect voor mij hoe de oefening uitgevoerd moest worden. Het plaatje zat helemaal in mijn hoofd. Door mijn enthousiasme lag de focus op wat ik wilde behalen en niet meer op waar wij nu zijn. Een doel voor ogen hebben is niet verkeerd, alleen ik vergat de weg er naar toe. De connectie tussen Carlo en mij was verbroken, hij stond in het nu en ik was al in de toekomst.

Hoe herstel je deze connectie? Voor mij betekend het weer bewust worden van het nu en vooral de leerweg naar je doel omarmen. Even relativeren kan soms genoeg zijn, maar zoals na de verhuizing zit het allemaal wat dieper weg gestopt. Wat voor mij op zo’n moment werkt is vrijheidsdressuur. Het meest grappige hieraan vind ik dat Carlo en ik beide vrij ongeduldig zijn voor ‘kleine’ kunstjes. Hierdoor resulteren onze sessies vaak met een beetje heen en weer rennen en spelen tot meneer daar ook niet meer voor te porren is.

Afgelopen maand heb ik mijzelf uit gedaagd door een doel te stellen; knielen of het compliment aanleren. Ja, om mij van een doelgerichte gedachte gang af te helpen stel ik een nieuw doel. Echter kom je bij vrijheidsdressuur nergens als je enkel denkt aan het eindresultaat. Sterker nog er is geen duidelijke weg naar het doel toe. Hierdoor wordt je gedwongen om creatief te zijn en te werken met wat je op dit moment kan en je pony aanbied. Daarnaast moet jij je pony zien te prikkelen om mee te denken. Dit laatste gaat makkelijker dan je denkt. Bovenstaande reden maakt vrijheidsdressuur de ideale manier om opnieuw de connectie te vinden ondanks dat wij er nog weinig van bakken op het gebied van vrijheidsdressuur.

Inmiddels begrijpt Carlo dat hij zijn hoofd laag moet houden, nadat ik een been gepositioneerd heb. Het is een mini stap en het wordt een hele puzzel om elkaar te begrijpen en het compliment aan te leren. Gelukkig hebben wij de tijd om dit samen uit te zoeken en denkt hij meestal bijna net zo hard mee om een stapje dichterbij ons doel te komen.

Dit is mijn manier om de connectie tussen mij en Carlo te herstellen, ik ben erg benieuwd hoe andere dit ervaren. Laat gerust een berichtje achter!

 

1 thought on “Doelen stellen prima, maar ga niet voorruit lopen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.