Loswerken tussen twee lijnen

Wat haar dwarrelt naar beneden, ik kijk naar de grond en zie mijn laarzen onder de blubber en beplakt met haren. Het ziet er niet uit, maar mijn humeur kan niet beter: de zon schijnt, Carlo en Beauty zijn droog en de wintervacht verdwijnt langzaam, plukje voor plukje. Carlo kan niet stoppen met kusjes geven tijdens het poetsen. De verhuizing bevalt goed, zij staan heerlijk buiten en een goede poetsplaats en bak. Het trainen begint langzaam weer serieuzer te worden. De vacht van Carlo is nog te dik voor zijn mentuig, maar de singel van de dubbel longe kan prima. De dubbel longe kent veel variantie van teugel voering, ik wil mijn favoriete teugelvoering om Carlo los te werken met jullie delen.

De verhuizing van zowel mij als de pony’s is geslaagd en zijn inmiddels wel gesetteld. Dit betekend ook dat het trainen echt is begonnen en na een jaar ‘afval vakantie’ serieus kunnen opbouwen. Het werken aan de dubbel longe is ideaal om aan zijn conditie te werken en soepel te houden.

De teugelvoering is als volgt:
De binnen teugel loopt door het bit heen naar een van de ringen aan de zijkant. Zelf zet ik hem altijd vrij laag in, zodat Carlo makkelijk wat zakt in zijn hoofd. Daarnaast heeft het een minder strenge (hefboom) inwerking dan wanneer je de teugel aan een hogere ring vast maakt.

De buitenteugel dient als een directe teugel; ofwel door de ring (zelfde hoogte als binnen teugel) en dan aan het bit vast. Eigenlijk precies het tegenovergestelde van de binnen teugel.

 

Deze teugelvoering gebruik ik altijd aan het begin van de dubbel longe training. Het voordeel is dat je makkelijk stelling kan vragen met de binnen teugel en tempo controle kan houden met je buiten teugel. Het nadeel is dat je niet meer van hand kan wisselen zonder de teugels aan te passen. Daarnaast werk je echt enkel op de volte, soms een klein stukje recht stellen. Deze teugelvoering is niet geschikt om voor veel rechte lijnen en zijgangen. De ene keer gebruik ik deze teugel voering voor enkel het loswerken en ga dan over op een teugelvoering die meer geschikt is voor de rechte lijnen en zijgangen. Andere dagen blijf ik bij deze teugelvoering en doe ik vooral tempo wisselingen en  focus op ontspanning.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.